Weer in Portugal

Als je houdt van mooi weer dan is Portugal zeker een goede aanrader om naartoe te gaan. Hier is het zelfs in de winter nog aangenaam weer met een temperatuur tussen de 15 en 18 graden. Een groot verschil met Nederland, waar het vaak vriest tijdens de wintermaanden. Natuurlijk verschillen de temperaturen wel per gebied en is het in de kustgebieden een stuk warmer dan in de bergen, waar het in de winter kan sneeuwen. ’s Zomers is het vooral erg warm in het binnenland en de Algarve waar het in juli en augustus tussen de 35 en 40 graden is. Dus bekijk goed naar welk gebied je in welke periode toe gaat, zodat je weet wat je kan verwachten als het gaat om temperatuur.

Weinig neerslag

In de zomer is er weinig neerslag te vinden in Portugal. Er valt vaak niet meer dan tientallen millimeters per maand. Dus het is in de zomermaanden bijna altijd geschikt weer om te gaan barbecueën. Lekker in de zon met een stukje vlees of vis op je bord. Je hebt verschillende barbecues. Ga voor de beste bbq, zodat je optimaal kan genieten. In sommige streken valt wel veel neerslag gedurende het jaar, zoals in het gebied rondom de Estrela berg. Hier valt ongeveer 2500 millimeter per jaar. Als je langs de kust trekt dan merk je dat het richting het Zuiden steeds droger is. In de Algarve valt gemiddeld 500 millimeter per jaar. Maar hiervoor geldt ook dat dit voornamelijk buiten de zomer om regent.

Hoge temperaturen

Door de hoge temperaturen in de maanden Juli en Augustus met uitschieters boven de 40 graden is een airco geen overbodige luxe. Nederlanders zijn die hitte over het algemeen niet gewend en dus is de behoefte aan verkoeling groot. Dat kan je doen door een duik in het zwembad of de zee te nemen, maar ook op je slaapkamer wil je koelte voor een goede nachtrust. Met een mobiele airco kan je ook andere kamers verkoelen. Vergelijk online airco’s en kies voor de beste mobiele airco. Langs de kust is de hitte prima te verdragen door de relatief lage luchtvochtigheid. Daardoor voelt het minder benauwd aan dan 30 tot 40 graden in Nederland.

Azoren en Madeira

Portugal kent ook een aantal eilanden, waaronder de Azoren en Madeira. De Azoren, ten westen van het vasteland, hebben een grote invloed op het weer in Europa. In de zomer bepaalt het hogedrukgebied boven deze eilandengroep deels het zomerweer in Europa. Door de invloed van de golfstroom is het op de Azoren zelf altijd lenteachtig met temperaturen tussen de 16 en 24 graden overdag. Ook in Madeira heerst een lente temperatuur en wordt het zelden extreem warm. Wel valt er in de maanden oktober tot mei veel neerslag, voornamelijk in het noordelijke deel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *